Fins als anys 1950, tot el que avui és conegut pel barri de la Concòrdia, era una zona exclusivament agrícola, en ella hi havia una masia medieval del segle IV, anomenada «Can Borgonyó», curiosament el 1976, en plena expansió urbanística, 1 misteriós incendi la deixa destruïda, les causes del mateix mai van ser esclarides.

Arran de la forta emigració d’aquells anys, i la manca d’habitatge, els responsables de l’època, van decidir construir a la part dreta de la Ctra. De Matadepera, fins al pas nivell de Renfe, (avui Gran Via) en aquells anys , el final del c / Major començava la Ctra. de Matadepera.

Per a això, Caixa Sabadell, el 1957 va construir unes cases unifamiliars a la Ctra. De Matadepera, (avui Av. Concòrdia) més tard entre 1958 i 1960, va construir 50 més, al costat de les primera, amb els noms d’Estalvi, Esperança, Solidaritat , etc., encara avui amb el mateix nom.

Història del barri
Ferran Casablanques

Entre 1959 i 1960, l’empresa VISASA, va construir 50 blocs de pisos, alguns a la Ctra. De Matadepera, fins a la via fèrria, i altres en un terreny, mes tard conegut com C / Papa Pacelli, (avui Av. Josep Tarradellas), al mateix temps s’acabava la construcció de la «Escola Laboral» (avui IES Ferran Casablancas), el 1962 es va acabar d’acabar la urbanització de la Concòrdia, amb la construcció d’un bloc d’habitatges anomenat «gratacels».

L’Associació de Veïns Concòrdia, es funda oficialment el dia 6 de maig de 1959 amb el nom de «Agrupació de Veïns de la urbanització Concòrdia», tres anys més tard, gràcies a VISASA, el 6 d’octubre de 1962 es va s’inaugura la «llar infantil «, que després de molts anys, passa a dir-se Escola Bressol l’Heura, fins al seu tancament definitiu l’any 2014.

El 1963, el barri de la Concòrdia, només el componien la part dreta de l’Av. Concòrdia, i la part esquerra de l’Av. Josep Tarradellas, la resta seguia sent zona agrícola. La població del barri en aquesta època era de 2.290 veïns.

El 1967 mentre s’estaven fent obres d’urbanització del barri, s’estaven portant les terres, a la part esquerra de l’Av. Concòrdia, per tapar el barranc i la riera que passava per allà, a partir de 1969, ja que va començar a construir en aquesta zona, c / Muntaner, Lluís Vives, Bernat Desclot, etc.

El 1974 l’Ajuntament va aprovar la parcel·lació d’un solar de 6000 m2, gràcies a la pressió de l’Associació de Veïns, l’Ajuntament va renunciar, i al gener de 1977 es va inaugurar la Plaça de la Llibertat.

Plaça de la Llibertat
Plaça de la Llibertat
Plaça de la Llibertat

El 1966 també es va fundar el grup de joves, mes tard coneguts per «La Llar del Vent».

L’abril del 2002, després de moltes intenses gestions amb l’Ajuntament, s’aconsegueix inaugurar el Centre Cívic de la Concòrdia-Borgonyó.

A partir de l’any 2014, amb el tancament de l’Escola Bressol «L’Heura», la junta va acordar destinar aquest edifici, a activitats amb fins socials, per a aquest fi en el 2014, es van crear dues entitats al barri.

Associació de Serveis Socials del Barri de la Concòrdia, amb seu social Av. Josep Tarradellas, 19 Bis 08206 Sabadell, aquesta entitat agrupa els problemes socials del barri, vocalia de enterrament, biblioteca, ensenyament de català, anglès i informàtica, totalment gratuïta a totes les persones, recollida d’aliments, assessoria jurídica, etc., etc.

L’antiga Associació de Veïns Concòrdia, passa a dir-Associació d’Activitats Veïns de la Concòrdia, amb domicili social c / Esperança, 4 08206 Sabadell. Aquesta entitat organitza diverses activitats, entre elles Setmana Cultural, Dia del Soci, Caminada Popular, Festa Major, Caga Tió, etc., a més activitats esportives entre elles.

La Llar del Vent